Naučne publikacije akademskog osoblja

NAPOMENA

Za tačnost unetih podataka o publikacijama, naučnim i umetničkim referencama odgovorni su autori.
Datum kreiranja: 12.05.2021.

Boris Bunjac

Dodatne informacije

  • Lični podaci

  • Datum rođenja: 27 mart 1962.
  • Mesto rođenja: Beograd
  • Obrazovanje

  • Fakultet: FMU Beograd
  • Odsek / Grupa / Smer: Udaraljke
  • Godina diplomiranja: 1993
  • Spisak publikacija

  • Koncertne / izložbene aktivnosti međunarodnog značaja:

    Наступао са познатим светским диригентима и солистима: Zubin Mehta, Montserrat Caballe, Mstislav Rostropovich, Sir Neville Marriner, Alexander Rahbari, Krzysztof Penderecki, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Boris Berezovsky, Julian Rachlin, Mischa Maisky, Andrei Gavrilov, Sarah Chang, Kristijan Mandeal, Joe Zawinul и многим другима. Изводио скоро сва познатија дела класичне и модерне литературе за најразличитије саставе, од средњевековне и ренесансне мзике преко барока, класичног и романтичног периода до свих праваца које је донео двадесети век укључујући Jazz, R&R, Pop i Ethno. Међу најзначајнијима су свакако све симфоније Бетовена, Брамса, Чајковског, Малера, преко свих познатијих дела Рахмањинова, Прокофјева, Брукнера, Рихарда Штрауса, Дебисија, Равела па до најтежих композиција као што су Посвећење Пролећа, Свадба и Прича о војнику Игора Стравинског или Планете од Холста као и модеран репертоар композитора попут Бернштајна, Копланда итд. Истичем извођења пете Бетовенове симфоније као и прве и треће треће Малерове симфоније, недовршене Шубертове недовршене симфоније и Посвећење Пролећа Игора Стравинског које сам имао прилике да одсвирам са маестром Зубин Мехтом. Наступао у великом броју великих европских сала у центрима попут Беча, Келна, Лајпцига и Берлина, Штокхолма и Гетеборга, Рима, Мадрида и Севиље, Лондона, Париза, Страсбура и Бордоа, Брисела, Женеве и Базела, Санкт Петербурга, Истанбула, Атине и Солуна итд.


    Наступ са камерним оркестром New Europian Strings Orchestra 2007.,који води  диригент и виолиниста Дмитрије Ситковецки у присуству композитора Шчедрина и балерине Маје Плисецкаје, којој је дело посвећено, где цмо извели Кармен Свиту.


    Са Горданом Николићем (некадашњи концерт мајстор London Symphony Orchestra i професор на Royal College of Music) и камерним ансамблом Београдске Филхармоније 2008., извели смо Причу о Војнику Игора Стравинског.


    Са No Borders Orchestra, наступио kао солиста уз Станка Мадића (концерт мајстор у Staatsphilharmonie Nürnberg) и Сашу Мирковића (уметничког директора Ensemble Metamorphosis) u Берлину 2014. где смо извели дело Sogno di Stabat Mater, светски признате композиторке Lera Aurebach (американка руског порекла).


    Са истакмутим светским уметницима, некада ђацима школе „Коста Манојловић“ , 2014. године, извео сам Карневал Сен Санса.


    1981-данас Наступао у разним врстама ансамбала са бројним музичарима из Concertgebouw, Berliner Philharmonic, London Symphony и многих других оркестара.


    1985-данас Студијски музичар, учествовао као извођач на више од тридесет (плоча/ЦД) издања Класичне, Рокенрол, Џез, Етно и Поп музике.


    1985-2009 Сарадња са ансамблима за стару музику Rennesaince и Musica Antiqua са којима је имао више од 100 концерата у земљи и широм Европе. Велиkи број ЦД-ова, због познатих прилика у земљи је углавном објављен од стране приватних издавача, а од снимљених дискова који су штампани у иностранству издвајам:


    -  Enemble Renneaisance - Marco Polo The Yourney


    -  Musica Antiqua Consort - The Music of Kings


    1989-1991 Израдио аранжмане и снимио дванаест песама Косовског циклуса, рађених по записима Миодрага Васиљевића, за фонотеку Радио Београда


    1991-2001 Члан Ансамбла за модерну музику који је изводио дела домаћих и страних аутора на Међнародној трибини композитора за шта сам и награђиван, а велики део тих композиција је снимљен.


    2012-данас  Соло Тимпаниста, No Borders Orchestra, No Borders Orchestra је симфонијски оркестар састављен од најбољих младих музичара са простора бивше Југославије. Поред уметничког, НБО има едукативни  и социјално политички значај. Његова активност је базирана на деконструкцији стереотипа, превазилажењу национализма и расизма, xенофобије и горког бремена прошлости. Са НБО снимио ЦД 2013. године у издању Deutsche Grammophon.


    2015-данас - Као стални члан оркестра Београдсе филхармоније, на позицији оркестарског солисте (соло тимпаниста), остварио сам око 70 концерата изводећи дела како класичног и романтичног периода тако и дела најзхтевнијих композитора од позног романтизма до данашњих дана (Брукнер, Вагнер, Рихард Штраус, Малер, Прокофиев, Стравински, Шостакович, Рахмањивов, Дебиси, Равел па све до великана филмске музике Џона Вилијамса и других...). Поред Београда и региона наступали смо у великим салама градова: Мускат (Оман), Москва (Русија), Будимпешта (Мађарска), Грац (Аустрија) као и концерати на отвореном (ушће у Београду) за 25000 људи.


    2015-данас – Са Београдском филхармонијом свирао 4 цикуса (по 16 у сваком циклусу, укупно 64) дечијих концерата где се најмлађима предтсавља значај свих оркестарских деоница и озбиљне музике у целини.


    15 јун 2017 – Концерт дуа TIMELINE (Борис Буњац – маримба и Никола Радан – флаута) поводом Дана Универзитета у сали КИП Факултета Уметности. На концерту су премијерно у нашој земљи изведене три композиције Николе Радана.


    21 јун 2017 - Концерт дуа TIMELINE (Борис Буњац – маримба и Никола Радан – флаута) у част светског дана музике, а у оквиру Калемегданских сутона, где је премијерно у нашој земљи изведено троставачно дело за флауту и маримбу “Kembang Suling” аутора Gareth Farr.


    29 новембар 2017 – Концерт професора, поводом 15 година постојања и рада Факултета Уметности у Нишу, који сам ја отворио својим аранжманом за маримбу Шопенове етиде у цис молу оп.25 но.7.


    10 мај 2018 – Концерт за Владу Дивљана у Сава Центру где су наступили бројни популарни певачи и извођачи са територије некадашње Југославије.


    30 мај 2018 – Први концерт моје класе ударачких инструмената у сали КИП Факултета Уметности у Нишу.


    24 август 2018 – Интернационални фестивал МЕДИМУС у Призрену, концерт са ансамблом за рану музику “Musica Antiqua” где је извођена средњевековна музика западне Европе.


    6 новембар 2018 – Концерт у сали КИП Факултета Уметности у Нишу у организацији факултета и СКЦ из Ниша где сам одсвирао Концерт за Маримбу и Хор који је компоновао Eugene Koshinski.


    26 новембар 2018 – Концерт “ЈА ВОЛИМ 80е у Сава Центру где сам пратио све познате певаче некадашње Југославије.


    4 децембар 2018 – Први концерт “COLOURS OF RHYTHM”  који сам организовао у сали КИП Факултета Уметности у Нишу где смо постали интернационални са гостима из македоније и Италије.


    3 мај 2019 – Други концерт “COLOURS OF RHYTHM” који сам организовао у сали КИП Факултета Уметности у Нишу.


    18 јул 2019 – Наступио сам као гост “Murska Percussion Ensemble” на DRUM DUM FEST-u u Лeskovcu. На концерту су извођена дела следећих аутора: Stephen Primatic, Lynn Glassock, Leo Outredits, Rick Dior, David J. Long, Nathan Daughtrey, Scott Ward I Vasil Papadoupulos.


    20 јул 2019 – У организацији БАЛКАНСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА са Бојаном Николић и Српским Гласовима сам наступио на концерту у селу Грљани код Зајечара. Извођен је програм традиционалних и народних песама скупљених од стране најпознатијих етномузиколога из наше средине.


    17 август 2019 - У организацији БАЛКАНСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА са Бојаном Николић и Српским Гласовима сам наступио на концерту у Сирогојну, у оквиру фестивала СВЕТ МУЗИКЕ”. Извођен је програм традиционалних и народних песама тог краја скупљених од стране најпознатијих етномузиколога из наше средине.


    24 август 2019 – Интернационални фестивал МЕДИМУС у Призрену, концерт са ансамблом РЕНЕСАНС. На програму су биле традиционалне песме и игре са Косова и Метохије као и средњевековне игре западне Европе.


    25 август 2019 - Интернационални фестивал МЕДИМУС у Призрену, концерт са ансамблом “HYPERBOREA PROJECT” где сам уз проф. доктора Дарка Карајића на лаути и вокланог солисте Симониде Станковић, изводио древну музику простора од Скандинавије преко Урала до Црног мора.


    30 октобар 2019 - Трећи концерт “COLOURS OF RHYTHM” који сам организовао у сали КИП Факултета Уметности у Нишу. Са нама су били гости из Македоније, Италије, Босне и Херцеговине, Новог Сада, Словеније и Белгије.


    24 јануар 2020 – Наступио сам као гост “Murska Percussion Ensemble”  на интернационалном, 14om po redu, “BUM” фестивалу посвећеном ударачким инструментима. 


    25 јануар 2020 – Одржао сам мастерклас на интернационалном, 14om po redu, “BUM” фестивалу посвећеном ударачким инструментима.


    2018–данас – Успоставио сам сарадњу са академијама и школама из региона (Македонија, Музичка академија у Скопљу – класа проф. Мојца Седеу, Босна и Херцеговина, Музичка академија у Сарајеву – проф. Давор Мараус, Словенија, ансамбли Murska percussion ensemble  и Slovenski Tolkalni Project – STOP, Србија, Музичка академија у Новом Саду – класа Небојша Живковић) али и са композиторима, педагозима и инструменталним солистима Andrea Saracino (Италија), Walter Mertens (Белгија) и Jorge Castro (Шпанија). Нови контакти се придодају како време пролази и већ су договори са новим предавчима у току.


     

  • Nagrade i priznanja:

    -        Златна значка ИХС Ниш 2006 – за дугогодишњу континуирану сарадњу и изузетан допринос развоју Фестивала.


    -        Захвалница и значка поводом јубилеја 50 година Атељеа 212 за истакнуте композиторе (заједно са Зораном Ерићем, Исидором Жебељан и Иваном Бркљачићем) 2006 године.


    -        Повеља за интерпретацију композиције Славка Шуклара Concerto Doppio коју је доделило Министарство Републике Србије и Удружење Композитора Србије 1996 године.


    -        Повеља за освојену Трећу награду за интерпретацију на четвртој Трибини композитора коју је доделило Министарство Републике Србије и Удружење Композитора Србије 1995 године.


    -        Новембар 2016 – Захвалница Београдске филхармоније за менторски рад на оркестарској академији ФИЛХАДЕМИА.


    -        Март 2018 – На такмичењу INTERNATIONAL COMPETITION PERCUSSION ART у Скопљу сам добио диплому за HIGH PEDAGOGICAL ACHIEVING.


    -        26 август 2019 – Захвалница Друштва пријатеља Манастира Свети Архангели и међународног фестивала МЕДИМУС за изузетан уметнички допринос у умећу свираља ударачких инструмената.


    -        10 септембар 2019 – Захвалница удружења Балканско Културно Наслеђе за изузетан дугогодишњи допринос очувању српског и балканског културног наслеђа као професор, имтерпретатор, композитор и продуцент.


    -        18/19 јул 2019 – Захвалница Drum Dum Fest-a за сарадњу и допринос.

Poslednji put izmenjeno sreda, 12 maj 2021 19:39